Terlambat Membayar Bill Elektrik

Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. Pada suatu malam si isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata, "Ayang, period saya dah lewat sebulan, tapi saya tak boleh nak pastikan lagi sebab kita kena gi check kat doktor."

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gumbira ini sehingga ianya benar-benar pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini di datangi oleh pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakkan dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka. Pegawai TNB tu pun berkata, "Ini rumah En. Badrul ker?"

"Iya, saya ni isterinya. Ada apa encik?"

Pegawai TNB tu pun berkata, "Puan, ni dah sebulan lewat, saya dah tak boleh tunggu ni, nanti boss saya marah."

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas balik cakap pegawai TNB tu.

"APA? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni sebulan lewat?"

Pegawai TNB tu pun dengan selamba menjawab, "Ala puan, ni kan zaman IT, semua tu ada dalam komputer dan kita boleh check Online."

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si isteri tu lagi terkejut, "APA? Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tahu?"

Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan, "Relek puan, puan ni baru lewat sebulan, ada yang lagi teruk, lewat 5-6 bulan."

Si isteri yg terperanjat beruk dengan kenyataan pegawai tu pun berkata, "Nanti saya bincang dengan suami saya.."

Lalu pegawai TNB tu pun beredar dari situ. Keesokkan harinya, selepas si Badrul ini di beritahu oleh isterinya, dia pun naik berang dan terus ambik cuti dan pergi ke kedai TNB yang berdekatan.

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yg ramai di situ, dia pun memekik seraya berkata, "Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun nak heboh-heboh ke dalam internet. Awak ni semua yg berkeluarga tak pernah lewat sebulan kerrrr?! Bisness apa korang buat niii? Nak kena saman kerr?"

Lalu pegawai yang datang kerumah si Badrul ni berdiri dan mententeramkan keadaan, "Sabar encik, sabar encik. Apa susah, kalau cik nak settlekan perkara ni, bayar je.." kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si Badrul naik berang.

"APAA? Nak bayar korang? Belah lahh.."

Lalu pegawai TNB tu pun cakap, "Kalau macam tu, Kita terpaksa potong encik punya.."

Si Badrul mencelah, "Apa? Potong? Abih tu isteri saya di rumah nak pakai apaaaa??"

Pegawai TNB tu pun cakap, "Nampak gayanye.. ISTERI ENCIK KENA PAKAI LILIN AJER LAAA.."

Sent by: e-lawak posted on 04 January 2014