Cerita Ayam di Peternakan

Ceritanya tentang sebuah peternakan ayam berkisar di sebuah ladang penternakan ayam yang terletak di Gunung Semanggul. Disana ada 5 Ayam betina dan seekor ayam jalak yang umurnya sudah lanjut dimamah masa.

Kerana merasa bahwa ayam jalak yang sudah tua tadi sudah melewati masa suburnya, si pemilik ladang tersebut memutuskan untuk membeli seekor ayam jalak lagi yang masih muda, tampan, segak, macho dan yang sewaktu nganya. Dengan secara tidak sengaja hal ini membuatkan si ayam jalak tua menjadi merasa tersaing. Lalu bibit-bibit cemburu dan hasat dengki menguasai dirinya, mulalah diyer mengatur srategi. Lalu terjadi percakapan seperti ini:

Si ayam jalak tua: "Eh, kamu jangan serakah sgt kat sini. Ayam betinanya kan ada 25. Kamu boleh ambil yang 15, bakinya bagi aku."
Si ayam jalak muda: "Banyak hensem ko punya muka,tua tak sedarkan diri.Hang tu dah tua dah tak larat dah so semua untuk aku sahaja."
Si ayam jalak tua : "Eh a...berlagak tul mamat seekor ni. Seper kata aku tua tak larat lagi, ko jgn pandang rendah pada aku, kang aku sekeh kang... Ok lah, aku maleh nak gaduh ngan budak hingusan cam ko ni!" (jalak tua, menunjukkan eksennyer) "So apa kata kalau kita pertontonkan kemanchoan kita ngan mengadakan satu pertandingan. Siapa yang menang boleh ambil semua ayam betina yang ada kat sini ayam ini. Yang kalah kirim salam."
Si ayam jalak muda: "Aku boleh sahaja, pantang dicabar ni. Kita nak buat pertandingan apa ni... cabut bulu ayam ker..."
Si ayam jalak tua : "Dak'ah! Senang jer pertandingan lumba lari."
Si ayam jalak muda: "Set!"
Si ayam jalak tua : "Lumbanya 400M. tapi kerana aku sudah tua, aku minta untuk lari dulu di depanmu 50 meter."
Si ayam jalak muda: "Boleh" (dengan penuh keyakinan).

Maka pertandingan pun dimulai. Ayam jalak tua lari dulu 50 meter baru ayam jalak yang muda lari menyusul dengan kecepatan kuasa extra gaban yang mengkagumkan. Eh, baru kurang 1 meter menyusul, si ayam jalak muda ditembak langsung oleh pemilik peternakan.

Kata Pemilik : "Kurang ajar. ini AYAM JALAK-HOMOSEKS ni. Asal setiap kali aku beli dapat yang macam ni suka sangat kejar-kejar ayam jalak tua aku!!"

Sent by: e-lawak posted on 06 August 2013