Soalan di Kapal Terbang

Seorang pemuda yang sangat pemalu akan pergi ke luar negara menggunakan kapal terbang terbang. Di dalam kapal terbang, dia mendapati kerusinya terletak betul di antara dua perempuan muda. Ia pun duduk dengan resah berfikir topik perbualan selama perjalanan agar suasana di antara mereka boleh selesa.

Pemuda itu kemudian teringat nasihat datuknya, "Jika engkau menjumpai seorang perempuan yang tidak engkau kenal, tanyakan saja apakah dia sudah berkahwin. Kemudian, tanyakan juga apakah dia memiliki anak. Dia pasti akan dengan senang hati memberitahu kepadamu dan suasana akan menjadi selesa. "Maka, pemuda itu memberanikan diri bertanya kepada perempuan di sebelah kanannya, "Apakah anda memiliki anak?"

Perempuan itu tersenyum dan menjawab dengan bersemangat, "Ya, saya memiliki seorang anak perempuan yang cantik, namanya Lily."

Pemuda itu meneruskan dengan soalan seterusnya, "Apakah anda sudah berkahwin?"

Mendengar soalan itu, perempuan itu merasa tersinggung kerana dianggap memiliki anak di luar perkahwinan. Maka, perempuan itu mengabaikan si pemuda dan suasana menjadi tidak selesa.

"Wah, susunan soalan aku terbalik, pantas saja dia marah. Sepatutnya, aku bertanya status dalam perkahwinannya dahulu," fikir si pemuda. Kemudian, dia cuba lagi dengan perempuan di sebelah kirinya.

"Apakah anda sudah berkahwin?" tanya pemuda itu.

Perempuan di sebelah kirinya menjawab sambil tersenyum, "Hmmmm, belum. Kenapa?"

"Apakah anda memiliki anak?"

Selepas itu, pemuda itu merasa hairan kerana dia balik diabaikan oleh perempuan kedua.

Sent by: e-lawak posted on 11 September 2014