Kenal Jenis-jenis Ayam

Ada satu cerita yang berlaku di pasar ayam di Kamunting. Peniaga ayam ini nama dia Sudin. Dia jual ayam yang di beli dari beberapa tempat. Ada pulak seorang pelanggan nama dia Hamidah. Dia ni pelanggan tetap ayam Sudin. Kak Midah ni dok meniaga nasi dekat kedai berhampiran. Jadi hari hari lah dia beli ayam dari Sudin.

Disebabkan dah setiap hari dok main dengan ayam, sampai Kak Midah dah kenal jenis jenis ayam sebelum di sembelih. Antara ayam yang selalu dipilih oleh Kak Midah alah ayam dari Bangi dan ayam dari Perlis. Selalunya ayam dari Bangi lah yang menjadi pilihan Kak Midah. Kalau tidak dia akan beli ayam dari Perlis sahaja.Kalau tak ada lansung dia tak akan beli ayam lain. Kelebihan yang ada pada Kak Midah ialah dia boleh kenal samada ayam tu dari Bangi atau Perlis ialah dengan membelek punggung ayam tu. Selalunya Sudin akan campur semua ayam yang sampai dalam satu tempat. Jadi jenuhlah Kak Midah dok belek sekor sekor nak cari ayam Bangi atau ayam Perlis. Mula-mula Sudin tak kisah sangat dengan Kak Midah. Tapi lama-lama Sudin dah mula boring . Sebab Kak Midah ni customer tetap Sudin pendam je bengang dia.

Satu hari Kak Midah datang macam biasa dan terus belek punggung ayam nak cari ayam Bangi. Habis semua ayam dibeleknya . tak ada satu pun ayam Bangi atau ayam Perlis. Jadi Kak Midah pun panggil Sudin dan tanya,

Kak Midah: "Din! ayam Bangi tak ada ka."
Sudin: "Tu ada dalam tu." (Yang sebenarnya tak ada sebab lori ayam Bangi terbalik dekat (Tanjung Malim)
Kak Midah: "Hang toksah dok bohong. Kak Midah dah tengok dah, semua dari tempat lain."
Sudin: "Ayam Perlis ada." (Yang sebenarnya pun tak ada sebab lori rosak dekat Nibong Tebal).
Kak Midah: "Hang ni, Kak Midah kata tak dak, tak dak la. Hang ingat Kak Midah tak kenai ka ayam-ayam tu. Bukan sehari dua Kak Midah dok main dengan ayam."
Sudin: "Kak Midah ni memang teror lah, punggong ayam pun dia boleh kenal."
Kak Midah: "Baru hang tau siapa Kak Midah. Pakar tengok punggong ayam." (lalu blah sambil tersenyum walau pun tak dapat ayam hari itu).

Kemudian sampailah nak dekat Hari Raya. Kak Midah macam biasalah nak belek punggong ayam. Sudin tengok Kak Midah, bengang je rasa macam nak bertempik dekat Kak Midah sebab orang terlalu ramai dan sesak pada masa tu. Kak Midah perasan yang Sudin memang bengang kat dia. Sambil Sudin dok bersihkan ayam Kak Midah, Kak Midah cuba ambil hati Sudin.

Kak Midah: "Din! Tak balik raya ke tahun ni."
Sudin: "Tak!" (Bengang)
Kak Midah: "Famili ada kat sini ke."
Sudin: "Tak dak!!"
Kak Midah: "Habih tu raya dengan siapa."
Sudin: "Raya sorang-sorang."
Kak Midah: "Kalau Din tak balik kampung mai lah rumah Kak Midah."
Sudin: "Tak pa lah, terima kasih je lah."
Kak Midah: "Dah lama kita kenal, kak tak tau pun kampung Din. Kampung Din kat mana?"
Sudin: (Diam)(Buat tak dengar)
Kak Midah: "Kak tanya ni, kampung Din kat mana."
Sudin: (Masih diam)(Tiba-tiba Sudin naik atas meja lalu membuka seluar dan menonggeng ke arah Kak Midah sambil berkata..) "Kalau Kak Midah teror cuba Kak midah belek lubang punggong saya dan teka saya berasal dari mana."
Kak Midah: (Ambil ayam dia dan terus blah)

Sent by: e-lawak posted on 03 March 2014