Pilot yang Buta

Para penumpang sebuah pesawat sedang bersiap sedia ditempat duduk masing-masing. Mereka hanya menunggu pilot dan co-pilot yang belum datang.

Akhirnya, Pilot dan co-pilot datang melalui pintu belakang pesawat. Mereka berjalan sepanjang lorong menuju kokpit pesawat di depan. Kedua orang tersebut nampaknya seperti buta. Pilot berjalan menggunakan tongkat, mengetuk-ngetuk kerusi penumpang di kiri kanan. Sedangkan co-pilot pula berjalan dipandu oleh seekor anjing. Kedua orang tersebut menggunakan kaca mata hitam yang besar, sehingga agak sukar bagi penumpang untuk memastikan mereka itu benar-benar buta atau tidak. Penumpang meneka ini adalah lakunan belaka.

Namun, ketika pesawat dihidupkan mula bergerak diatas landasan, penumpang mulai takut dan berpeluh. Pesawat kini sudah berada di hujung landasan. Mesinnya amaran berbunyi dengan kuat. Penumpang semakin panik. Pesawat bergerak semakin laju, tetapi pesawat masih belum naik meninggalkan landasan.

Lalu beberapa orang penumpang menjerit bagai histeria..

Tiba-tiba saja pesawat naik.. betul-betul di penamat landasan.. dan kemudian terbang seperti biasa. Tidak lama kemudian terdengar suara pilot dan
co-pilot berbual,

"Suatu hari nanti.. kalau penumpang tidak menjerit.. kita sudah jadi bangkai di landasan."

Sent by: e-lawak posted on 22 January 2014